Snart skal vi vinke farvel til tallerkner, bestik, krus og sugerør af engangsplastik. Men hvilke alternativer til engangsplast kan vi så bruge til picnicturen eller børnefødselsdagen? Vi guider dig igennem de mange miljøvenlige og bæredygtige alternativer til engangsplastik.
Verdenshavene lider under massiv forurening med plastik. Hvert år ender omkring 13 millioner ton plastaffald i havet, og der formodes at være ophobet 5.250 milliarder stykker plastik i havene. Hvis forureningen fortsætter forventes det, at der i 2050 vil være flere kilo plastik end fisk i havene.
Derfor har EU vedtaget et forbud mod engangsplastik, så du snart ikke længere kan købe engangstallerkner, bestik og andet engangsplastik i butikkerne i hele Europa. Forbuddet bliver færdigbehandlet i foråret 2019 og forventes at blive indfaset fra 2021.
Der er mange forskellige materialer, der kan erstatte engangsplastik, og de har alle forskellige miljøvenlige og bæredygtige egenskaber, som vi vil se på nedenfor.
En lille "disclaimer". Vi er ikke eksperter i bæredygtighed, og det er for os for kompliceret at afgøre, hvilke af alternativerne der er de mest bæredygtige og miljøvenlige - det lader eksperterne om.
Er du også hoppet med på bambus-bølgen og har anskaffet dig nogle super moderne retro bambusmøbler? Bambus er ikke et nyt produkt, og vi har brugt det til møbler og boliginteriør i mange år. Bambus kan dog også bruges til meget andet end møbler, og er et godt alternativ til engangsplastik.
Bambus anses for at være et miljøvenligt og bæredygtigt materiale, da planten er hurtigtvoksende, trives naturligt uden pesticider og gødning, kræver mindre vand end andre planter, optager store mængder CO2 og producerer 35% mere ilt end træer gør. Derudover er bambus er et meget solidt materiale, som naturligt er antibakterielt, og derfor egner det sig perfekt til bestik, kopper, tallerkener og tilbehør til madlavningen.
Der er kommet rigtig mange produkter i bambus på markedet du kan fx købe tallerkner, bestik, kopper og sugerør af bambus. Bambusprodukterne kan fås som engangsservice, men findes også i mere holdbare og robuste udgaver, der kan genbruges mange gange.
Eksempel på et genanvendeligt og robust bambus-bestiksæt fra Yummi Yummi
Stål er ligesom bambus heller ikke er et nyt produkt på markedet. Men det er måske først nu, vi rigtig har fået øjnene op for stålets miljømæssige og bæredygtige fordele. En af fordelene ved stål er, at det er næsten uopslideligt, og derfor kan du bruge dine stålprodukter i mange år. Hvis det alligevel lykkes dig at slide stålet op, er stål 100% genanvendeligt og genbrugeligt. Stål er desuden helt fri for phthalater og BPA-toksiner, så du undgår skadelig kemi ved at vælge stål.
Du kan få et stort udvalg af produkter i stål, som nemt kan erstatte både engangsservicen og andre plastikprodukter i hjemmet. Du kan fx finde et stort udvalg af drikkeflasker, termokopper, madkasser, opbevaringsbokse og sugerør i stål.
Praktiske stålsugerør fra danske Yummi Yummi, der nemt kan rengøres efter brug med den medfølgende renser.
Et helt nyt materiale, som nu bliver brugt til at producere engangsservice er sukkerrørsfiber, der også kaldes begasse. Det er et restproduktet efter sukkerproduktionen, som tidligere blev betragtet som affald og brændt, men i disse produkter udnyttes det som materiale til engangsservice. Fordelen ved materialet er at tallerkner og krus kan ryge direkte i komposten efter brug. Indtil videre kan man få tallerkner, skåle, take-away emballage og kopper i begasse.
Du har måske hørt om bionedbrydeligt plastik, og tænkt hvorfor vi da ikke bare erstatter alt engangsplastik med dette miljøvenlige alternativ? Men desværre er bionedbrydeligt plast slet ikke et så godt et alternativ, som det lyder. For at det bionedbrydelige plastik kan blive nedbrudt, kræver det nemlig en temperatur på 50 grader og et stort antal bakterier. Hvis plastikken derfor ender i havet, bliver det ikke nedbrudt.
Endnu værre er det med det såkaldte oxo bionedbrydeligt plast, som ellers bliver markedsført som et miljøvenligt alternativ til almindeligt plastik. Problemet med oxo plast er, at det ikke nedbrydes, men i stedet smuldrer og bliver til mikroplast, der ender i havet og i de fisk, vi spiser. EU arbejder på at forbuddet også skal gælde for det fake bionedbrydelige plastik, så vi ikke kan blive narret i fremtiden.
Engangsplastik bruger vi i 5 minutter, men det tager 500 år at nedbryde i naturen. Heldigvis er der kommet mange alternativer på markedet, som vi har kigget på i denne guide. Men noget af det, der kan diskuteres er, om vi overhovedet skal have engangsprodukter på markedet. Et alternativ kan jo være, at vi helt ændrer vores vaner og anskaffer os mere holdbare tallerkner, bestik og krus, som stadig er nemme at have med på farten, men som kan bruges igen og igen.
1. Tag en drikkedunk med dig
Selvom der er pant på de plastikflasker med vand og sodavand, du køber i supermarkedet, er de ikke det mest miljøvenlige valg. Et mere bæredygtigt valg er altid at have en drikkedunk med dig, som du kan fylde med vand og bruge igen og igen. Selvom du har en drikkedunk af plastik, er den stadig et bedre alternativ til engangs palstikflaskerne, fordi du bruger den mange gange. Der findes også mange fine drikkedunke i glas og stål.
Eksempel på en smart drikkedunk i glas med bambuslåg.
2. Drop plastikposer
Hav altid en mulepose med dig, så du altid har et sted at gøre af indkøb, bøger eller ekstra tøj. Som et alternativ til fryseposer kan du få et nyt smart produkt, der hedder Stasher Bags. Det er poser til madopbevaring, som er 100 % fri for plastik og giftstoffer. De kan bruges til forstvarer, tåler mikrobølgeovn og så kan de vaskes i opvaskemaskinen og genbruges.
Bæredygtig Stasher Bag i Medium.
3. Undgå plastfolie til madpakkerne
Drop stanniol og plastfolie og pak i stedet børnenes madpakker miljørigtigt ind i Bee’s Wrap, der er lavet af økologisk bomuld med bivoks, harpiks og jojobaolie. Bees Wrap kan rengøres og genbruges mange gange.
Bee's Wrap, som holder din sandwich frisk helt uden kemi.
4. Brug et termokrus
Spar miljøet for engangskuset til din to-go-kaffe. Fyld hjemmefra termokruset med kaffe til bilturen eller gåturen, så er der også mange penge at spare på dyr kaffe fra kaffebarene og motorvejscafén.
Eksempel på et termokrus i rustfrit stål, der kan holde din kaffe varm i op til 6 timer.
5. Opbevar mad i glas eller stålbokse
Rester fra aftensmaden kan fyldes i syltetøjsglas og stilles i køleskabet. Plastikmadkassen kan udskiftes med en madkasse i stål, der lukker helt tæt, og derfor behøver du ikke at pakke maden ind i stanniol eller plastfolie.
Eksempel på en smart madkasse i rustfrit stål med to rum.
Her kan du se et udvalg af vores øvrige bæredygtige outdoor produkter
Kommentar